• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Hoe was dat weer? Rechts of links? Aan welke hand draag je de trouwring …

Trouwringen zijn al eeuwenlang een symbool van eindeloze liefde, loyaliteit en solidariteit. Met hun unieke ringen laten getrouwde stellen zien dat ze bij elkaar horen – voor altijd. Het uitwisselen van de trouwringen is daarom een ​​van de meest betekenisvolle en onvergetelijke momenten van de bruiloft. Maar aan welke hand moet je je trouwring nu eigenlijk dragen? Links of rechts? Je leest het hier!

Persoonlijke voorkeuren, plaatselijke verschillen

Op de vraag aan welke hand je een trouwring draagt, bestaat er geen universeel antwoord. Sommige mensen dragen zowel hun trouwring als verlovingsring aan de linkerhand, anderen aan de rechterhand of zelfs aan een ketting. Veel hangt af van de cultuur van het bruidspaar en hun persoonlijke voorkeuren.

In België zijn er wel opvallende verschillen per provincie. In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg dragen de meeste stellen hun trouwringen links. In de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt de trouwring eerder rechts gedragen.

“Of het nu rechts of links is, wat telt is het unieke moment van de bruiloft en de speciale liefde van twee mensen, wat wordt gesymboliseerd door de trouwringen.”
Sylvie

DeBruyloft Trouwring Welke Hand

Belgen dragen hun trouwring het liefst aan de linkerhand

In België, maar ook in veel zuidelijke landen en zeker in de Verenigde Staten, dragen de meeste koppels hun trouwringen aan de linkerhand. Deze traditie gaat terug tot de Egyptenaren, Grieken en Romeinen, die geloofden dat de liefdesader (de zogenaamde “vena amoris”) van de linkerringvinger rechtstreeks naar het hart leidde.

Een andere reden waarom veel bruidsparen hun ringen het liefst links dragen, is dat ze rechtshandig zijn. Zo blijft hun trouwring langer mooi. Bovendien is het zonder een kostbare ring aan je vinger aangenamer om iemand de (rechter)hand te schudden.

…  maar je trouwring kan ook rechts

In protestantse kringen wordt de trouwring dan weer eerder rechts gedragen. Die gewoonte begon ooit als protest tegen de kerkelijke macht (omdat katholieken hun trouwring traditioneel links dragen).

Trouwring links of rechts dragen? Volg je gevoel!

De moraal van het verhaal? Of je je trouwring nu links of rechts draagt, maakt eigenlijk niet uit. Wat telt, is jullie eindeloze liefde voor elkaar, die door jullie trouwringen wordt gesymboliseerd.

DeBruyloft Trouwring Welke Hand 2

Je trouwring dragen als vrouw

Zowel mannen als vrouwen dragen hun trouwring meestal links. Er bestaan geen gouden regels voor de hand die je kiest, ook niet op basis van je geslacht.

Aan welke hand hoort de verlovingsring?

Ook een verlovingsrechts kun je zowel links als rechts dragen. Traditioneel draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand. Meestal worden de verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linkerhand, maar heel wat bruidjes doorbreken de traditie. Je kunt de ringen ook gerust splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd.

Verlovingsring: welke vinger?

Ook aan welke vinger je je verlovingsring draagt, kies je tot slot helemaal zelf. Maar de vinger naast je pink heet natuurlijk niet voor niets de ringvinger. De meeste vrouwen dragen hun verlovingsring aan hun (linker)ringervinger, en houden hun andere vingers vrij voor de andere ringen in hun juwelenkistje.

Veelgestelde vragen

Aan welke hand moet je je trouwring dragen?
Aan welke hand je je trouwring draagt, kies je – wat ons betreft – helemaal zelf! Ben je toch benieuwd naar de traditie die hiermee gepaard gaat? Veel hangt af van religie. In België dragen koppels die katholiek zijn, hun trouwring meestal links. In een protestants huwelijk wordt de trouwring doorgaans rechts gedragen. Maar er zijn ook verschillen per regio. Zo dragen katholieke bruidsparen hun ringen in Vlaams-Brabant en Antwerpen gewoonlijk aan de rechterhand, de rest van Vlaanderen links. Ben je moslim? Binnen de islam, zo stelt de koran, wordt de trouwring aan de rechterhand gedragen. Meer en meer koppels verkiezen echter om de tradities op hun eigen manier in te vullen. Zij dragen hun trouwring links, om uiteenlopende redenen die veelal persoonlijk zijn.
Aan welke hand draag je je trouwring als man of vrouw?
Wanneer men zich de vraag stelt aan welke hand je de trouwring moet dragen moeten de meeste mensen zich het antwoord schuldig blijven. Vroeger werd het antwoord hier vaak voor in religieuze kring gevonden, toch is het zo dat hier steeds minder rekening wordt met gehouden en mensen vandaag liever hun trouwring dragen aan de hand die ze het meeste comfortabel vinden. Men kiest meestal bewust voor hun niet-dominante hand omdat de ring dan langer mooi blijft of omdat de ring hierbij niet ‘in de weg’ zit.  Het linkerhand is hierdoor het vaakst gekozen.  Wat vooral telt is het symbool van verbondenheid dat in jullie trouwringen vervat zit.
Draag je een trouwring links of rechts?
Of je je trouwring nu links of rechts draagt, kies je helemaal zelf. Waarom in Vlaanderen de meeste mensen hun trouwring links dragen? Dat heeft niet alleen met traditie te maken, maar heeft ook een emotionele symboliek: links is de kant van het hart. Daarnaast is je trouwring links dragen ook gewoon praktisch. Zo hoef je je nooit ongemakkelijk te voelen wanneer iemand je een stevige handdruk geeft. Draag jij je trouwring toch liever rechts? Dat kan natuurlijk ook!

Bekijk onze collectie verlovingsringen en trouwringen.

Acredo trouwringen: A-1945-6_GG5_3_0_DEFAULT Geelgoud 916/- € 4.203
Acredo verlovingsringen: A-1488-1_W5_H_1_DEFAULT Witgoud 14 kt. € 789
Acredo trouwringen: S-1217-2_E7_2_0_DEFAULT Rosé 9 kt. goudhoudend metaal (37,5%) € 567
Acredo verlovingsringen: A-2058-1_WW5_H_1_DEFAULT Witgoud 14 kt. € 1.039
Acredo trouwringen: A-1960-2_G5_3_0_DEFAULT Geelgoud 14 kt. € 2.211
Acredo trouwringen: A-6002-1_W9_H_0_DEFAULT Witgoud 14 kt. € 4.227
Acredo trouwringen: A-2106-1_DD7_3_0_DEFAULT Grijsgoud 14 kt. € 3.045
Acredo trouwringen: A-2171-1_WWBRW7_F_0_DEFAULT Inside grijsgoud 14 kt. ,
Outside grijsgoud 14 kt. groengoud/-,
Roodgoud 14 kt.
€ 4.106

Ook interessant

Robijn (28)
Tips & tricks

Help, mijn witgouden ring kleurt geel! Dit doe je eraan

Als je je witgouden ring dagelijks draagt, kan hij na een tijdje geelachtig kleuren. We vertellen je hoe dat komt en hoe je je ring weer in topvorm krijgt.

Lees meer
Pure Feelings Picture Id917725802 (1)
Tips & tricks

Je diamanten ring onderhouden: zo behoudt hij zijn glans

Verliest jouw diamanten ring na een tijdje z’n glans? Geen zorgen, want er zijn heel wat manieren om je ring terug in topconditie te krijgen én houden.

Lees meer
The Bride Puts A Ring On The Grooms Finger And Holds A Bouquet In Her Picture Id1315852120
Tips & tricks

De perfecte mannenring kopen? We helpen je kiezen

Op zoek naar de perfecte trouwring voor je man? Er zijn wat dingen waarop je het best let tijdens je zoektocht. Geen zorgen, DE BRUYLOFT staat voor je klaar.

Lees meer