• Persoonlijke begeleiding
 • Duurzame materialen
 • Uniek en op maat
Tips & tricks

Trouw- en verlovingsringen: welke soort edelmetaal kies jij?

Een sublieme verlovingsring of de perfecte trouwringen uitzoeken is een heel avontuur. De meeste koppels weten vrij snel wat voor stijl ze mooi vinden, maar het soort materiaal of edelmetaal roept weleens vragen op. Ontdek wat je zeker moet weten! 

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn kostbare metalen die niet oxideren. Denk bijvoorbeeld aan goud en platina. Een edelmetaal blijft er met andere woorden altijd prachtig uitzien – al kan af en toe een poetsbeurt wel wonderen doen. Zilver en koper zijn ook edelmetalen, maar wat minder hoog in rang. Zilver slaat na een tijdje namelijk namelijk zwart uit en koper wordt groen. 

Ko

5 soorten edelmetalen voor ringen

Niet alle soorten edelmetalen zijn geschikt voor trouwringen of verlovingsringen, die je tenslotte je hele leven draagt. De meest populaire edelmetalen voor juwelen zijn:

 • Goud: het klassieke edelmetaal. Goud is heel kostbaar en van nature okergeel. In juwelen kom je goud tegen in drie varianten: 
  • geelgoud (een legering van goud, zilver en koper)
  • witgoud (een legering van goud, palladium, zilver en/of koper)
  • roségoud (een legering van goud met meer koper dan zilver). 
 • Platina: een van de hardste en ook duurste edelmetalen ter wereld. Platina is duurder en sterker dan goud. Het heeft een prachtige zilverwitte glans die nooit vervaagt. 
 • Palladium: een edelmetaal met een zilvergrijze kleur. Het dient vaak voor witgouden legeringen, maar de zuivere vorm van palladium is net zo goed geschikt voor ringen.  

Ko1

Wat is een legering?

Edelmetalen worden vaak gebruikt voor belangrijke sieraden zoals trouwringen en verlovingsringen, omdat ze letterlijk je leven lang meegaan. Maar toch kom je zelden een ring tegen die puur uit edelmetaal bestaat. Goud, nog steeds het populairste edelmetaal, is in zijn zuivere vorm bijvoorbeeld te zacht om te bewerken. Daarom maken goudsmeden er altijd een legering van. Platina en palladium kunnen wel in hun pure vorm worden gebruikt.

Robijn (16)

Vragen over edelmetalen? Stel ze aan onze experten!

Ben je op zoek naar de ideale verlovingsring of trouwringen? Heb je nog vragen over edelmetalen? Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend gesprek in onze showroom. Onze experten staan je met plezier uitgebreid te woord.

Ook interessant

Robijn (28)
Tips & tricks

Help, mijn witgouden ring kleurt geel! Dit doe je eraan

Als je je witgouden ring dagelijks draagt, kan hij na een tijdje geelachtig kleuren. We vertellen je hoe dat komt en hoe je je ring weer in topvorm krijgt.

Lees meer
Pure Feelings Picture Id917725802 (1)
Tips & tricks

Je diamanten ring onderhouden: zo behoudt hij zijn glans

Verliest jouw diamanten ring na een tijdje z’n glans? Geen zorgen, want er zijn heel wat manieren om je ring terug in topconditie te krijgen én houden.

Lees meer
The Bride Puts A Ring On The Grooms Finger And Holds A Bouquet In Her Picture Id1315852120
Tips & tricks

De perfecte mannenring kopen? We helpen je kiezen

Op zoek naar de perfecte trouwring voor je man? Er zijn wat dingen waarop je het best let tijdens je zoektocht. Geen zorgen, DE BRUYLOFT staat voor je klaar.

Lees meer